Trekwei 1 | 8711 GR WORKUM | 0515 542830
Vanuit atelier de Halve Zwaan leverde in 1980 een eerste solo-expositie in het stadhuis te Workum provinciale aandacht op. Reeds toen was de betrokkenheid met de Friese cultuur en leefmilieu in het werk aanwezig. Samen met de belangstelling voor het vergankelijke aspect van het leven verdwenen deze themas niet meer uit het werk. Een veelheid aan ideeën zorgde ervoor dat het werkterrein zich uitbreidde naar tekstschrijven, muziek en theaterachtige projecten. De tentoonstellingen die volgden waren dan ook een mengeling van eeuwige werkstukken en tijdelijke opstellingen.
Keramiek, kapotgeslagen en weer in elkaar gezet, waarvan de breuklijnen en onvolkomenheden een symbool zijn voor de mens ( maar ook zijn cultuur en milieu) die door littekens van vreugde en verdriet zijn uiteindelijke vorm vindt.
Geïnspireerd door het leven op het platteland van de Friese Zuidwesthoek verschenen er kunstwerken in het landschap. Tijdelijke opstellingen waarbij ook muziek en theater zijn intrede deed.
Met de oprichting van Stichting de Paupers kreeg de wens gestalte om zoveel als mogelijk het gewone volk" bij de projecten te betrekken.
Het laatste kunstproject is breewar.nl en is in augustus 2002 uitgevoerd in Workum. Het project was vanaf september 2001 (U kunt hier nog steeds op in loggen) te volgen op internet onder www.breewar.nl . . Hier wordt de geschiedenis van het laagste stukje Friesland gevolgd aan de hand van live-beelden, kunst, inteviews en muziek. Een kroniek over het doodgewone leven en de invloed daarvan op diverse kunstenaars.
Onder de naam Halve Zwaan wordt kunst en ontwerpwerk verricht voor particulieren en bedrijven (o.a Koninklijke Tichelaar te Makkum)
Klik op onderstaande foto's voor een vergroting...
Van het oratorium waarvoor Sjoerd Kramer ( www.come.to/skarl ) de muziek schreef is een CD gemaakt. Klassieke elementen worden gecombineerd met popachtige passages waarin koor, brass en slagwerk een belangrijke rol spelen. De CD is nog verkrijgbaar.
De CD-presentatie, in 1994, ging gepaard met projecties op een scherm van 17 x 7 meter en een live uitvoering met mer dan 150 muzikanten.
Op deze tentoonstellingen gingen de schilderijen vergezeld van objecten, gedichten en verhalen. Bijpassende muziekstukjes werden geschreven door Sjoerd Kramer.
Theaterstuk de Ferstekkelingen scheepswerf de Hoop
Het kunstwerk is aangekocht door de gemeente Leeuwarden en het voornemen is om het een plaats te geven bij het nieuwe glazen ICT-centrum aan de weg naar Harlingen.
Voor de manifestatie Friesland Vaart werd een uitschuifbare schoorsteen, waarvan de techniek door Bart Dijkstra werd ontwikkeld, van 40 meter hoog bedacht. De beschildering stelt twee mannen voor, de stoker en de schipper. Daaronder de zeilen die overgaan in vuur en steen. De schorsteen kon van binneuit verlicht worden
het ponton voer twee weken door Friesland alvorens het bij Lemmer zijn theatrale waterloo vond.
Theaterproject Breewar.nl
Kunstproject in de Workumermeer. Op de site www.breewar.nl is het hele project te zien. Hier een foto van het theater waarin schilderijen, waarvan de grootste zes meter hoog was, als "toneelspelers" fungeerden
.
X
x
Er kan werk in opdracht gemaakt worden. Ook voor bedrijfsjubilea, huwelijksjubilea enz.
Werken met x zijn nog te koop.
Wilt U informatie over opdrachten, vrij werk en prijzen of zijn er vragen en opmerkingen over mijn werk en kunstenaarsschap, aarzel niet en mail naar info@henkdeboer